Müjde Ar

BVS Bosphorus otelin yarattığı çevresel gürültü

Bu bölge Bodrum Belediyesi tarafından sessiz bölge ilan edilen üç bölgeden biridir. Burada herhangi bir eğlence yeri olmadığı gibi kamuya açık başka mekanlar da yoktur. Binlerce insanın bu bölgeyi seçmelerinin sebebi de sükuneti ve sessizliğidir.

Altı yıl kadar önce burada Turizm Bakanlığının ruhsatıyla bir otel inşa edildi. Tahmin edileceği gibi en çok üç katlı yazlık evlerin yanına büyük bir kütle halinde deyim yerindeyse silüeti de bozan ucube bir otel inşa edildi. Otel bir kaç kez el ve konsept değiştirdi.

Çevreye zarar vermek, denizi kirletmek, gürültü yapmak, insan sağlığı için tehlikeli olan mermer tozunu otel plajında kullanmak vb. gibi konularda sıkça gündeme geldi. Ayrıca, otel müşterilerinin otele ilişkin ileri sürdükleri çeşitli şikayetleri sosyal medyada görmek mümkün.

Açıldığı günden bu yana sahip ve konsept değiştiren otel, haziran ayından bu yana izinsiz olarak halkı rahatsız eden canlı müzik programıyla gündemde.

Son gelişmeler; bu sezon başında, Mayıs 2020’nin sonralarına doğru, yeni adı BVS Bosphorus olan bu otelin artık; “Bodrum tatillerinde lüks ve eğlencenin tek adresi” olacağını ve bu bağlamda “İstanbul’un en prestijli canlı müzik mekanı Günay Restaurant’ın” konserlerinin 15 Haziran – 15 Eylül arasında bu otelde yapacağını ilan etti. Ayrıca bu konserlere ek olarak gündüzleri sahne DJ performansları ile İstanbul Beach Konserleri yapılacağını duyurdu.

İşin ilginç yanı bu konser etkinlikleri belediyeden canlı müzik izni alınmadan başlatıldı. Otelin terasındaki ve plajdan yapılan bu konserler çevrede oturan yüzlerce binlerce insanın sükununu ve huzurunu bozacak yüksek sesle yapılmaya başlandı. Çoklukla bu konserler saat 24:00dan sonra da devam etti.

BVS Bosphorus otelin yarattığı çevresel gürültü
BVS Bosphorus otelin yarattığı çevresel gürültüye ilişkin sorunlar

Bunun üzerine çevrede oturan insanlar, hem otele hem belediyeye hem de bölgeden sorumlu olan jandarmaya şikayette bulundular. Bu izinsiz konserlerin hemen durdurulmasını istediler. Çünkü izinsiz canlı müzik yapılması yasa ve mevzuat dışıdır. TCK, bunu yapanlar hakkında 2 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

Şikayetler sonucunda belediye bir kaç kez ses sınırının aşıldığını tespit için ölçümler yaptı ve ses sınırının aşıldığına ilişkin tutanak düzenledi. Ama maalesef izinsiz olarak canlı müzik yapan işletmenin bu faaliyetini durdurmadı.

Oysa belediyenin yapması gereken hemen suç olan izinsiz canlı müziği durdurmak olmalıydı. İşletme izin belgesi için başvurduğunda ise şartların yerine getirilip getirilmediğine bakarak karar verilmeliydi. İzin belgesi verilmesi için gerekli şartlar varsa izin verilmeliydi. İzin verdikten sonra da çevre ile ilgili yönetmeliğin gereği olarak ses seviyesinin ve zaman sınırının aşılması yönündeki şikayetler üzerine gerekli denetimleri yapması ve bunlara uyulmuyorsa canlı müziği durdurması gerekirdi.

Bu yasalara aykırı, izinsiz canlı müzik devam etti. Yeni şikayetler üzerine birkaç kez para cezası kesen belediye şikayetçi insanların talebine rağmen işletmenin faaliyetine son vermedi. Oysa mevzuata göre yapılması gereken buydu.Bu hukuksuz faaliyet aralıksız devam ederken Bodrum Belediyesinin 27 Temmuz 2020 günü işletmeye canlı müzik izni verdiğini üçüncü kişilerden duyduk.

Belediye onlarca şikayet sahibini ve kamuoyunu bilgilendirme görevini yerine getirmedi. Çünkü, Haziran – Temmuz aylarında her gün ve her akşam izin almaksızın canlı müziğe göz yumulmasını açıklamak kolay değildi.

Şimdi aynı işletme 27 Temmuz’dan bu yana, çevreye aynı rahatsızlığı bu kez izin belgeli olarak vermeye devam ediyor. Hatta daha cüretkar davranıyor. Herhalde, ne de olsa artık iznim var, istediğimi yaparım diyor.

BVS Bosphorus Otel canlı müzik ses kirliliği
Ses kirliliği

Çevresel gürültüden rahatsız olan insanlar olarak bizler, belediyeye 27 Temmuz’dan sonra da mevzuattaki sınırlamalara uymayan işletmeyi defalarca şikayet ettik. Ölçüm yapılmasını ve halkın sükununu ve huzurunu bozan bu yasa tanımazlığa son verilmesini talep ettik. Ama bir cevap bile alamadık.

Aslında belediyeler işletmelere canlı müzik izin belgesini “canlı müzik izin şartları” çerçevesinde veriyor. Bu şartların başında sesin dışarıya taşmamasının güvence altına alınması geliyor.

O nedenle belediyeden çok gecikmiş bile olsa, yasal şartlara sahip olmadığı belgelenen işletmenin canlı müzik izin belgesini iptal etmesini ve canlı müziği durdurmasını bekledik. Ancak belediye yaz sezonu bitene kadar bu görevini yerine getirmedi.

Gündoğan Mücadelesi Hakkında

Kemal Kılıçdaroğlu’na Mektup

Bodrum Belediye Başkanı’na Mektup

Başkanlığa Dilekçe

Basında Gündoğan Mücadelesi

Gürültü kirliliğine karşı kampanyamızın basın yansımaları.

Haklarını bil, gücünü kullan

Gürültü kirliliği nedir?

Günümüzde gürültü, bir çevre ve sağlık sorunu olarak ele alınmaktadır.

Gürültü nasıl azaltılır?

Gürültü kirliliği yaratanlar hakkında yapılabilecek başvurular.

Gürültü mevzuatı ne diyor?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK.

İlgili Görüşler

“İnsanlar müziği dinlemek istedikleri zaman dinlemeli. İstemediği zaman, müzik zedeleyen bir gürültüdür.”

Fazıl SayPiyanist, Besteci

“Binlerce insanın Gündoğan, Kızılburun Mevkii’ni seçmesinin sebebi sükuneti ve sessizliğidir.”

Müjde ArOyuncu

E-postanı bırak, iletişimde kalalım

Bu sitedeki formlar reCAPTCHA doğrulaması ile korunmaktadır ve Google'ın Gizlilik Politikası ile Kullanım Koşulları'na tâbidir.